Batas tindakan seperti itu per hari tercapai! Anda dapat menghapus batasan ini di halaman ini atau mencoba lagi besok

Κώστας Χατζής | fr

8    0

Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε στη Λειβαδιά της Βοιωτίας στις 13 Αυγούστου του 1936. Κατάγεται από οικογένεια τσιγγάνων λαϊκών μουσικών, καθώς ο παππούς του ο Κώστας Καραγιάννης (από το γένος της μητέρας του) ήταν ένας από τους διασημότερους δημοτικούς κλαρινίστες της εποχής του στην Ελλάδα, και ο πατέρας του Ευάγγελος Χατζής ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι. Στα δεκαέξι του χρόνια, τραγουδούσε μαζί με τον πατέρα του σε γάμους, σε βαφτίσια και σε άλλες εκδηλώσεις. Αυτή την περίοδο, γράφει τα πρώτα του τραγούδια που μιλάνε σχεδόν αποκλειστικά για τους καημούς και τα βάσανα της φυλής του.
Το 1957, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα περιοδειών στην ελληνική επικράτεια, εγκαθίσταται στην Αθήνα. Έπειτα από πολλές στερήσεις, αρχίζει σταδιακά να γίνεται ευρύτερα γνωστός και κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1961 στη Πλακιώτικη μπουάτ «Τιπούκειτος» του Μπουκουβάλα. Με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται περισσότερο γνωστός, παρουσιάζοντας και να ηχογραφώντας δικά του τραγούδια, που τον ανέδειξαν σταδιακά σε φυσιογνωμία σύγχρονου τροβαδούρου, με ιδιότυπη φωνή και προσωπικό ερμηνευτικό ύφος. Ο Χατζής τραγουδούσε μπαλάντες που συνήθως περιείχαν θέματα έντονης κοινωνικής κριτικής, εκφράζοντας την φτωχή τάξη της εποχής, γεγονός που το καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1963 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο, με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Έφυγε η αγάπη μου». Στη συνέχεια εμφανίστηκε στη «μπουάτ του Γύφτου» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Διετέλεσε από τους κυριότερους εκπροσώπους του μουσικού Νέου Κύματος, ενώ είχε πληθωρική συμμετοχή με αριθμό τραγουδιών του και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Διάσημοι συνθέτες της εποχής, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος και Σταύρος Ξαρχάκος, τον ανακαλύπτουν και του δίνουν να ερμηνεύσει τραγούδια στα οποία προσδίδει την δική του φυσιογνωμία.
Μεταξύ πολλών άλλων εμφανίσεων, εξαιρετικά επιτυχημένη αποδείχθηκε η συνύπαρξή του με τη Μαρινέλλα, στην Πλακιώτικη μπουάτ «Σκορπιός», και στη πρεμιέρα τους στις 28 Μαρτίου 1976, παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ρεσιτάλ» που περιείχε 52 καινούργια τραγούδια του. Η ζωντανή ηχογράφηση που προέκυψε, κυκλοφόρησε σε τριπλό δίσκο το Πάσχα του ίδιου χρόνου και σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, φτάνοντας τις 500,000 πωλήσιες και αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους δέκα πιο εμπορικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Με τη Μαρινέλλα, συνεργάστηκαν αργότερα το 1980 με τον δίσκο «Ταμ - ταμ» και το 1987 με τον δίσκο «Συνάντηση».
Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Κώστας Χατζής εν μέσω περιοδείας, επισκέπτεται την Αμερική για συναυλίες στους Έλληνες της διασποράς. Αξιοσημείωτο είναι πως η φήμη του ως τραγουδιστή της ειρήνης έφτασε μέχρι και το Λευκό Οίκο όπου ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τον προσκάλεσε για να τον γνωρίσει και να τον συγχαρεί για το έργο του. Είναι από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί από τον Αμερικανό Πρόδρο για να τους συγχαρεί προσωπικά για το ήθος και το έργο τους
Στις 18 Οκτωβρίου του 2011, εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη μουσική παράσταση «Όταν κοιτάς από ψηλά», ερμηνεύοντας τραγούδια από την πολυετή καριέρα του. Μαζί του στη σκηνή εμφανίστηκαν η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη
Ορισμένα από τα γνωστότερα τραγούδια του Κώστα Χατζή είναι: «Απ' το αεροπλάνο», «Τα καρφιά», «Ο Στρατής», «Κι' ύστερα», «Βρε δε βαριέσαι αδελφέ», «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά», «Δεν είναι που δε σ' αγαπώ», «Θυμάμαι», «Να 'χαν όλοι οι άνθρωποι μια αγάπη όπως εγώ», «Το γυφτάκι», «Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο», «Αντίο, λοιπόν αντίο», «Δεν είμ' εγώ», «Σ' αγαπώ», «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Η αγάπη όλα τα υπομένει», «Το ταμ - ταμ», «Πάλι ύπνος δε με πιάνει», «Αν ερχόσουν», «Χάσαμε», «Ιθάκη», «Τρελός ή παλικάρι», «Και λεγόμαστε άνθρωποι», «Κουράστηκα να ζω με την ελπίδα», «Η γη ακόμα ζει» κ.α.


.